Много български политици сякаш живеят в друго време и в друго

...
Много български политици сякаш живеят в друго време и в друго
Коментари Харесай

Джамбазки от България е водеща световна новина с вдигната ръка като Хитлер

Много български политици като че ли живеят в друго време и в друго измерение, друго от това в развитите европейски страни.

Световните медии са в ступор от българския евродепутат Ангел Джамбазки.

Името му към този момент е много известно, за жалост за сметка на имиджа на страната ни.

„ Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните страни ", преди този момент той прогласи от парламентарната естрада.

В България, която не е потърпевша съществено откъм брой жертви във Втората международна война, е мъчно да се възприеме колко безразсъден е жестът, който той е направил, изключително след привет за идеологията за национализма, която е предизвикала и двете международни войни. 

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, който участва на дебата като част от френското председателство на Европейски Съюз, назова жеста в Twitter  " абсурден и неподобаващ "  . Френската делегация на центристката група Renew Europe помоли г-жа Мецола да „ работи “ .

Много евродепутати осъдиха този жест, като германецът Манфред Вебер, президент на ЕНП, главната политическа група в Народното събрание, който призова за „ незабавни наказания “ .

Политическата група ECR, към която принадлежи господин Джамбазки, съобщи в изказване в четвъртък, че приема  " доста съществено обвиняванията "  , отправени против него. „ Провеждаме вътрешно следствие и чакаме решението на Европейския парламент по този въпрос “ , прибавя групата, която „ остро осъжда (...) възвеличаването на нацизма и комунизма, както и проявлението на сходни знаци и жестове “ .

Българският фаворит към този момент провокира дискусия през 2019 година, упрекнат, че е направил ксенофобски изявления към други двама евродепутати, французойката Карима Дели и германеца Исмаил Ертуг, които той оспорва. Процедурният устав на Европейския парламент гласи, че евродепутатите се „ въздържат от всяко несъответстващо държание “ и „ от всевъзможни обидни забележки “ . В случай на неспазване на тези правила, глобата може да се отнася по-специално до присъединяване в парламентарни действия или надбавки.

Ето какво написа Григор Лилов:

СРАМ

Българският родолюбец Ангел Джамбазки подвигна нацистки привет в залата на Европейския парламент в Страсбург.

„ Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните страни ", преди този момент той прогласи от парламентарната естрада.

Срамно е освен този човек да съставлява България и родна политическа партия. Най-срамното е, че той е изпратен там като определен от българския електорат.

Доскоро неговата партия, на която е водач, беше част от ръководещата коалиция в България. Затова на европейците ще напомня една българска сентенция: „ На каквото си постелеш, на това ще легнеш ”.

Доскоро тази ръководеща коалиция у нас беше повече от добре призната в същия Европейски парламент. Доскоро тази партия в патриотичната коалиция в качеството си на част от сякаш прозападната партийна коалиция на експремиера Борисов печелеше и толерантност, а бих споделил и благосклонности на Запад.

Аз се срамя от облика на България, който показва Ангел Джамбазки. Повдига ми се от неговата визия за България и Европа.

А вие – от Единната национална партия в европарламента, не се ли срамувате? Понеже с изключение на ние, българите, и вие, европейци, дадохте пътя в политиката на такива недоразумения.

.„ Подвигът ” на Джамбазки към този момент е водеща вест в международните медии, а туитът зя няколко часа е гледан от над 1 млн. души.

Линкът е към огромната френска медия „ Льо Монд ”

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР